Blog Brenda Karsten
Bloemetjesdag
Mijn kind heeft het gehad...
Vorige week dinsdagavond stond alles stil en deed zij haar verhaal. Een grote waterval aan tranen stroomden over haar wangen. En een nog grotere woordenstroom vloeide over haar bibberende lippen. Ze heeft het helemaal gehad...de grens is ver overschreden en het is genoeg. Meer dan genoeg, hoor ik door het onsamenhangende verhaal heen. Paniek in de ogen, hoe nu verder, help mij!!
Toen onze kinderen nog peuters waren en hun eerst stappen op de Vrije School deden introduceerde de kleuterjuf 'bloemetjesdag' in ons gezin. Dat is een dankbare dag waarop de kinderen hun innerlijke bloem aandacht kunnen geven, gewoon lekker thuis. Buiten de schoolvakanties of weekenden om. Sommige kinderen hadden die wekelijks nodig, anderen om de paar weken. Maar nodig had elk kind ze wel.
Een bloemetjesdag zorgt ervoor dat ze weer even kind kunnen zijn, zonder te voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld. Een welkome aanvulling op de ontwikkeling en een super goed middel om te leren luisteren naar de signalen van het lichaam. Naarmate ze ouder werden, begonnen ze zelf om bloemetjesdagen te vragen.
Toen onze meiden groter werden en naar het voortgezet onderwijs gingen, hielden wij deze fijne tool in ere. Toen ze op school vertelden dat ze een bloemetjesdag hadden genomen, werden wij ouders per direct naar school gesommeerd. Daar zat ik op het strafbankje... de uitleg werd niet begrepen. Sindsdien noemen we het alleen binnen het gezin zo, voor de instanties heet het 'ziek'. Maar we kunnen ons afvragen wat er werkelijk 'ziek' is.
Efin, wat ik jullie graag mee wil geven: Gun jezelf en gezinsleden zo nu en dan een bloemetjesdag. Laten we vaker dagen hebben waarop we ons voeden met lummelen, mijmeren en voor ons uit staren. Opladen van de ervaringen die we hebben gedaan. Een heerlijke extra dag voor jezelf. Dat is Trouw zijn aan Jezelf en hoe waardevol is dat. Wanneer je dit regelmatig doet, ervaar je veel meer ontspanning en ben je productiever. Interessant toch?
Met dochterlief gaat het inmiddels weer beter en ik kon de avond iets verlaat vervolgen met een online studie.
Dank aan juffie Liesbeth en delen van dit bericht mag, met behoudt van originele tekst.